Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хвороба Бюргера: основні наслідки куріння для судин

Хвороба Бюргера: основні наслідки куріння для судин Паління є тією шкідливою звичкою про яку транслюється з усіх інформативних каналів. І в кожному випадку наголошується про негативний вплив на органи дихання. Однак наразі розберемо про наслідки куріння саме на судини.

Хвороба Бюргера – це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в кровоносних судинах верхніх та нижніх кінцівках. Переважно це судини малого та середнього розміру. Часто хвороба спочатку спостерігається на стопах з можливим впливом на кровоносні судини руки.
 
Враховуючи, що тригером захворювання є куріння, неможливість відмовитися від шкідливої звички призведе тільки до прогресування з загрозливими для життя наслідками.

Механізм розвитку полягає в набряку артерій та утворенні тромбів в кровоносних судинах. Це відбувається внаслідок порушення кровообігу та неможливості повноцінного постачання крові до тканини. В критичних випадках це небезпечно відмиранням тканин.

Характерні ознаки

На початковому етапі у хворого виникатимуть скарги на больові відчуття та слабкість в ураженій ділянці, особливо під час відпочинку. Надалі чим довше прогресує хвороба Бюргера, тим специфічнішою стає клінічна картина. До прикладу:
  • больові відчуття на кінцівках, який має періодичний характер;
  • запальний процес на венах;
  • формування виразок;
  • набряк по ходу ураженої судини;
  • блідість, гіперемія або синюшність пальців ніг або рук при впливі низьких температур.
Додатково можуть спостерігатися м'язові судоми, холодні на дотик кінцівки.  
 
З часом приплив крові до пальців може сповільнитися або повністю зупинитися, що і спричиняє гангрену (процес відмирання тканини). Так кінцівка стає на вигляд темно-синьою або чорною з відсутністю чутливістю. У такому випадку хворому знадобиться ампутація.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме викликає хворобу Бюргера. Однак спеціалісти відзначають про можливий вплив ряду факторів. Перший та найпоширеніший з них є паління. Вказується, що в цигарках є певні хімічні речовини які можуть подразнювати слизову оболонку кровоносних судин тим самим викликаючи запалення. Це як зазначалося вище провокує утворення тромбів з наступним порушенням кровотоку. Зауважимо, що ризики захворювання не залежать від форми вживання тютюну (сигарети, жувальний та нюхальний тютюн).
 
Також не виключається вплив спадкового фактора.
 
За статистичними даними більшість випадків спостерігається серед чоловіків вікової категорії 20-45 років.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі виключення інших схожих за перебігом захворювань (наприклад, цукровий діабет). З цією метою лікар може призначити проведення лабораторного дослідження крові, УЗД судин, ангіограми, МРТ, спеціальних тестів.
 
Специфічного лікування даного захворювання не існує, тому дії будуть направлені на полегшення симптомів та запобігання їх прогресування.
Насамперед це звісно відмова від паління, в тому числі й пасивного.
Медикаментозна терапія включатиме призначення антибактеріальної терапії (за необхідності, коли виникають виразки), вазодилататорів, знеболювальних. Додатково лікар може запропонувати проходження гіпербаричної оксигенотерапії. В критичних випадках коли хвороба Бюргера прогресує можливе оперативне втручання з видаленням ураженої тканини та навіть ампутацією кінцівки.

Тому враховуючи основну причину патології, важливо відмовитися від паління! При неможливості зробити це самостійно зверніться до спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED