Перевозка больных

Седанов

Параплегія: як вчасно розпізнати розвиток паралічу?

Параплегія: як вчасно розпізнати розвиток паралічу? Нагадаємо, що параліч це стан, коли людина не може навмисно контролювати або рухати м’язами.

Параплегія - це патологічний процес, що супроводжується розвитком одного з типів паралічу, коли ураження зазнає нижня половина тіла. Відповідно у людини порушується здатність рухати нижньою частиною тіла. 
 
У більшості випадків параплегія спричиняється травмою або іншим захворюванням, що впливає на відділ нервової системи, яка і контролює нижню половину тіла. Однак можливі випадки, коли параплегія уражає виключно одну ногу, що діагностуватиметься як неповна параплегія. Відповідно залежно від локалізації паралічу розрізняють і інші форми порушення. Так при ураженні однією кінцівки виникає моноплегія. Часткове залучення до патологічного процесу обидвох ніг діагностується як диплегія. І це далеко не весь перелік можливих форм паралічу.

Основні причини

В основі розвитку параплегії зазвичай покладено пошкодження головного або спинного мозку. Внаслідок цього відбувається порушення передачі сигналів до нижньої частини тіла, що і спричиняє параліч.
 
Відповідно причинами ураження мозку насамперед є травми в результаті нещасних випадків, типу падіння, ДТП, спортивних травмувань.
 
До захворювань, що можуть у результаті призвести до параплегії відносять ДЦП, новоутворення мозку та хребта, інсульт, розсіяний склероз.

Характерні ознаки

Кожен випадок параплегії є індивідуальним, та протікатиме у кожної людини по різному. Так можливо коли симптоми виникають одразу, або розвиваються з часом.
 
До загальних ознак параплегії можна віднести наступні стани:
  • больові відчуття хронічного характеру, а також фантомний біль в ділянці ураження;
  • втрата чутливості в нижній половині тіла;
  • труднощі з контролем сечового міхура та кишківника;
  • утруднення рухів з наступними труднощами при ходьбі та стоянні;
  • збільшення ваги;
  • високий артеріальний тиск;
  • депресивний стан;
  • часті випадки інфекційних процесів.

Діагностика та тактика лікування

Встановити параплегію можливо на основі даних анамнезу, проведення фізикального огляду та ряду діагностичних тестів, серед яких візуалізаційні дослідження (МРТ, КТ) та електроміографія, що полягає у визначенні реакції уражених м’язів при стимуляції.
 
На жаль вилікувати параплегію неможливо, тому тактика лікування полягатиме в полегшенні якості життя хворого. До прикладу лікар призначити проходження фізіотерапії, лікарські засоби (знеболювальні, антикоагулянти). 

Додатково з метою збереження мобільності можливе використання пристроїв для пересування у вигляді інвалідних візків чи моторолерів.

Вилікувати параплегію неможливо. Однак у деяких випадках людям вдається відновити певний контроль над ураженими ділянками. Крім того, терапія може допомогти впоратися з симптомами захворювання.

Враховуючи, що причинами параплегії зазвичай є нещасні випадки, яким запобігти буває неможливо, доцільним буде зменшити їх ризик. До прикладу дотримуватися безпечного водіння.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм