Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак шлунка: як вчасно розпізнати онкологію?

Рак шлунка: як вчасно розпізнати онкологію? Поява дискомфорту в ділянці шлунка досить часто ігнорується та тільки відтерміновує звернення до лікаря. Знаходиться безліч відговорень, від нестачі часу до самостійних пошуків причин, щось на кшталт не те з’їв чи вплив стресу. Однак не є виключенням, коли за простими та тимчасовими скаргами може критися серйозне захворювання. 

Рак шлунка – це патологічний процес, що характеризується розростанням ракових клітин у слизовій оболонці органу.
 
Зазвичай рак шлунка починається зі слизової оболонки й повільно прогресує. Без лікування він може утворювати пухлину і проростати глибше в стінки шлунка. Також новоутворення може поширюватися на сусідні органи, такі як печінка та підшлункова залоза.
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на чоловіків, вікової категорії 60+.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає у наступному: здорові клітини у верхній частині травної системи стають раковими та починають безконтрольно рости, формуючи пухлину. У більшості випадків патологічний процес є повільним. Саме тому діагностування раку у більшості випадків відбувається на пізньому етапі розвитку, коли симптоми стають тяжкими за перебігом та явними. Саме тому варто приділяти увагу щорічним профілактичним оглядам, а при наявності факторів ризику ретельно співпрацювати з лікарем. З цією метою розглядається можливість проходження скринінгового тесту.

Розберемо детальніше фактори ризику:
  1. Наявність пухлини в інших відділах ШКТ.
  2. Бактерія H. Pylori, яка на початку може призвести до виразки, з наступними підвищеними ризиками раку.
  3. Запалення кишківника.
  4. Поліпи шлунка на слизовій оболонці органу. 
  5. Спадковий фактор. 
  6. Паління та зловживання алкоголем.
  7. Ожиріння.
  8. Неправильне харчування з переважанням в раціоні червоного м’яса.

Характерні ознаки

На жаль досить часто рак шлунка не має ранні прояви, що звісно призводить до необізнаності людей про свій стан до моменту досягання прогресуючої стадії.
На що можна звернути на початковому етапі, то це на втрату апетиту, печію, метеоризм, відрижку, швидке насичення їжею, швидку стомлюваність, біль в животі. 
Тобто це ті ознаки, які можуть спантеличувати людину, оскільки вони нагадують за перебігом ряд інших захворювань. 

При поширенні раку до клінічної картини можуть приєднуватися наступні стани:
  1. Нудота та блювання.
  2. Закреп або діарея.
  3. Пальпаторно спостерігається випинання у верхній частині живота.
  4. Зменшення маси тіла без наявних на те причин.
  5. Кров’янисті виділення у калі.

Діагностика та тактика лікування

Діагностика раку шлунка передбачає фізикальний огляд, лабораторні дослідження крові та калу, ендоскопію, візуалізаційні тести (КТ, рентгенографія) та біопсію.
 
На тактику лікування яку обере лікар, впливатиме ряд факторів, від типу раку та його стадії до загального стану пацієнта і його віку.
До загальних методів лікування відносять оперативне втручання, радіотерапію, хімієтерапію та таргетну терапію.
 
Пам’ятайте, що неможливо запобігти захворюванню на 100%, однак певні дії, зможуть все-таки знизити ризики. Для цього варто вчасно лікувати інфекції, типу H.pylory, правильно харчуватися, бути фізично активним та відмовитися від шкідливих звичок. І звісно при входженні до групи ризику, варто особливу увагу приділяти профілактичним оглядам у лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм