Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперпролактинемія: ознаки високого рівня гормону пролактину

Гіперпролактинемія: ознаки високого рівня гормону пролактинуНасамперед нагадаємо, що пролактин являє собою гормон, що продукується гіпофізом та відповідає за стимуляцію та продукування грудного молока. Звісно, що нормою є його високі показники під час вагітності та в період лактації у жінок. Низький рівень пролактину зазвичай є у чоловіків та відповідно у жінок, які не вагітні й не годують груддю.

Однак можливі випадки коли за певних умов гіперпролактинемія, тобто надлишок пролактину в організмі виникає у будь-кого, незалежно від статі. За статистичними даними більшість випадків виникає до 40 років.
 
Захворювання не становить загрозу для життя, однак може спричинити ряд ускладнень, серед яких на першому місці безпліддя.

Основні причини

  1. Новоутворення гіпофіза (проклактинома).
  2. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антидепресанти, антигіпертензивні). Зазвичай рівень гормону нормалізується через 3-4 дні після припинення прийому ліків. Однак не варто коригувати терапію самостійно. Тільки після дозволу лікаря!
  3. Цироз печінки.
  4. Синдром Кушинга.
  5. Ураження гіпофіза у вигляді інфекції, травми чи пухлини.
Іноді неможливо встановити причину захворювання, що діагностуватиметься як ідіопатична гіперпролактинемія. Зазвичай воно зникає без лікування через кілька місяців.

Характерні ознаки

Одразу відмітимо, що клінічна картина залежатиме від статі пацієнта. Хоча у чоловіків порушення діагностувати тяжче, враховуючи, що пролактин впливає на менструальний цикл та продукування молока.
 
Отже, жінки при розвитку гіперпролактинемії можуть стикнутися з порушенням менструального циклу (нерегулярність), втратою лібідо, больовими відчуттями у грудях, сухістю слизової піхви та як наслідок болем під час статевого акту, лактацією, неможливістю завагітніти.
 
У чоловічої статі до симптомів, що можуть виникнути при надлишку пролактину відносять імпотенцію, втрату статевого потягу, головний біль та порушення зору, збільшення грудей та молочні виділення з них, зниження рівня тестостерону.

Діагностика та тактика лікування

Встановити гіперпролактинемію можливо на основі лабораторного дослідження крові з визначення рівня гормону. Подальша діагностика залежатиме від можливої причини порушення. До прикладу при підозрі новоутворення лікар додатково може призначити проведення МРТ.
 
Відповідно тактика лікування полягатиме в нормалізації рівня гормону медикаментозним шляхом. 

Якщо порушення спричинило новоутворення можливе проведення оперативного втручання. Гіпотиреоз, який може викликати гіперпролактинемію, лікується синтетичним гормоном щитоподібної залози, який також повинен привести рівень пролактину в норму.

Загалом гіперпролактинемія піддається лікуванню. Головне не зволікати зі зверненням до лікаря при появі ознак порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм