Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пахова гранульома: основні симптоми інфекційного процесу

Пахова гранульома: основні симптоми інфекційного процесуДонованоз або пахова гранульома – це патологічний процес інфекційного ґенезу, що супроводжується ураженням анальної та геніальної областей. Одразу зауважимо, що захворювання передається  статевим шляхом та має властивість рецидувати, навіть після проходження лікування.

Характерні ознаки

Інфекція має поступовий та повільний розвиток, у декілька стадій. Найчастіше появу симптомів можна спостерігати за тиждень, з досяганням піка через декілька місяців.

До загальних проявів захворювання можна віднести наступні стани:
  • поява шишки або прищика, що на початку є малопомітним. Згодом ураження поширюється на оточуючі тканини, роз’їдаючи їх;
  • безболісні шишки перетворюються на підняті червоні вузлики з оксамитовою текстурою;
  • можлива кровоточивість уражень;
  • поява виразок з можливим їх поширенням від статевих органів й заднього проходу до стегон і нижньої частини живота або пахової області;
  • неприємний запах з ділянок ураження.
З моменту переходу пахової гранульоми у третю стадію, виразки стають глибокими та перетворюються на рубцеву тканину.

Основні причини

Збудником захворювання є бактерії Klebsiella granulomatis, а зараження інфекцією відбувається під час вагінального або анального статевого акту з інфікованим партнером. Досить рідко інфікуватися можна через оральний секс.
За статистикою особи віком від 20 до 40 років хворіють на це захворювання частіше.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі фізикального огляду, даних анамнезу та ряду специфічних тестів. Серед них лабораторні дослідження крові, зішкріб з виразки, пункційна біопсія ураженої шкіри.

Тактика лікування полягатиме в проходження антибактеріальної терапії, до моменту поки інфекція не буде повністю вилікувана.

Надалі пацієнтові знадобляться регулярні обстеження, враховуючи ризики повторної інфекції.

Відсутність вчасної терапії може призвести до поширення патологічного процесу на лімфатичні вузли, формування рубців в місці ураження, постійний набряк. 

Зауважимо, що паралельно обстеження та відповідне лікування повинен пройти й партнер хворого.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм