Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Запалення підколінного сухожилля: основні симптоми та методи лікування

Запалення підколінного сухожилля: основні симптоми та методи лікуванняТендиніт підколінного сухожилля – це патологічний процес, що супроводжується запалення м’яких тканин в ділянці з’єднання м’язів задньої частини стегна з тазом, коліном і гомілками. Тобто виникає запальний процес сухожиль на задній частині стегна.

Переважно основною причиною порушення є надмірне навантаження. Також залежно від уражених м’язів розрізняють латеральний або медіальний тип тендиніту підколінного сухожилля.

Характерні ознаки 

  1. Слабкість у м’язах та суглобах.
  2. Больові відчуття різкого та пекучого характеру з можливою іррадіацією в коліно, стегно, сідниці.
  3. Скутість.
  4. Набряк.
Зауважимо, що симптоми захворювання будуть тільки посилюватися під час фізичних навантажень або ж навпаки при тривалій бездіяльності.

Основні причини

Як зазначалося вище більшість випадків тендиніту спричинені надмірним навантаженням без достатнього відпочинку. Поширеними причинами є біг, удари ногами та стрибки, які передбачають інтенсивне згинання коліна та розгинання стегна. 
 
Варто відзначити, що негативні наслідки для сухожилля є і їх функціонування довше ніж зазвичай, відсутність розминки перед вправами.
 
Це також може статися, якщо є слабкість сідничних м’язів. Якщо сідничні м’язи недостатньо сильні, щоб виконувати вправи, м’язи підколінного сухожилля будуть працювати надто активно. Це може надто сильно напружувати м’язи підколінного сухожилля, що призводить до тендиніту.
 
Також тригером може бути погана постава.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі даних анамнезу, фізикального огляду та звісно ж діагностичних тестів, серед яких рентгенографія та МРТ. 
 
У більшості випадків забезпечення відпочинку кінцівці з застосуванням холодового компресу допоможе усунути симптоми. До прикладу холод викликає звуження кровоносних судин, зменшуючи кровообіг й, своєю чергою, запалення. Однак лід слід прикладати максимум на 10 хвилин за раз. 
 
Додатково можливе приймання безрецептурних протизапальних засобів. Приступати до фізичних вправ можливо тільки з дозволу лікаря і відповідно поступово з наступним збільшенням діапазону рухів.
Специфічне лікування потребують випадки збереження інтенсивного болю упродовж кількох днів.
 
На щастя, при вчасному реагуванні відпочинок та цілеспрямовані реабілітаційні вправи можуть допомогти зменшити напруження підколінного сухожилля та підвищити його міцність, аби якомога скоріше повернутися до щоденної фізичної активності.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм