Перевозка больных

Гідрогелеві пов'язки: основні види та показання до застосування

Гідрогелеві пов'язки: основні види та показання до застосуванняГідрогелеві пов’язки є сучасним методом догляду за ранами, оскільки вони сприяють їх прискореному та успішному загоєнню.

Гідрогелева пов’язка, також відома як гідратована полімерна пов’язка, що на 90% складається з води в гелевій основі, яка регулює обмін рідини з поверхні рани. Відповідно до назви основна мета пов'язок полягає у  зволоженні ран, регідратації струпів та допомоги в обробці ран. 
Ці пов’язки доступні у вигляді листів, аморфних гелів або просоченої марлі та пакувальних смужок.
 
Вважається, що успішність застосування гідрогелевих пов’язок пояснюється їхньою здатністю підтримувати оптимальне середовище для загоєння ран, яке є теплим і вологим, та водночас запобігає проникненню патогенних збудників. Оскільки вони мають високий вміст води, вони не повністю вбираються, що робить їх доречними для ран із легкою та помірною ексудацією. В інших ситуаціях накопичення води може призвести до мацерації шкіри та розмноження мікробів, що призведе до утворення інфікованої рани з неприємним запахом.

При цьому пов'язки здатні замінити звичайні марлеві пов’язки.Також даний тип пов'язок має виражену охолоджувальну та заспокійливу дію на шкіру, що є важливим при опіках та ранах. Вони можуть залишатися на місці до 3 днів. 

Які види гідрогелевих пов'язок існують?

  1. Гідрогелеві листи: пов'язка покрита напівпроникною полімерною плівкою, а межі можуть бути клейкими. Підкладка регулює випаровування пов’язки та запобігає висиханню рани. 
  2. Аморфні гідрогелі: характеризується витіканням гелю з наступним прониканням в кожну щілину рани, незалежно від її глибини.
  3. Просочені гідрогелі: характеризується диспергуванням гелю в марлеву смужку або подушечку, яка наноситься на рану та зазвичай покривається другою пов’язкою для заклеювання місце ураження. 
Вибір правильного типу та форми гідрогелевої пов’язки важливий з кількох причин, включаючи адекватне покриття ураженої ділянки.

Коли використовувати гідрогелеві пов'язки?

  1. Сухі або злегка вологі рани.
  2. Гранулюючі рани.
  3. Садна та опіки часткової товщини.
  4. Радіаційне ураження шкіри.
  5. Рани з нальотом.
  6. Болісні рани.
При цьому є два типи ран, для яких гідрогелева пов’язка не рекомендована — опіки на всю товщину і рани з помірним або сильним виділенням.

Основні переваги та недоліки гідрогелів

Переваги:
  1. Підтримка чистими та сухими некротичні або інфіковані рани.
  2. Відсутність подразнення тканин та зберігання рани теплою та вологою, та при цьому закритою.
  3. Пов'язка не прилипає до рани та забезпечує охолоджуючий ефект.
  4. Стимуляція компонентів шкіри. 
  5. Зволоження струпів та нежиттєздатних тканин, сприяючи їх очищенню.
  6. Бере участь у всіх типів та стадій ран, за винятком присутності сильного ексудату.
Недоліки:
  1. Неможливість поглинати велику кількість рідини, тому дані пов'язки не підходять для дуже мокрих ран, які можуть мацеруватися та інфікуватися. 
  2. Потрібна додаткова перев’язувальна кришка
  3. Може зневоднитися, якщо не накрити.
  4. Не слід використовувати з альгінатами, пінами та пов’язками з желюючих волокон.

Особливості догляду за пов'язками

Використовуючи гідрогелеву пов’язку, слід пам’ятати про основні ключові моменти: 
  1. Дотримуватися обережності, щодо уникнення мацерації навколо шкіри.
  2. Очищення рани між змінами пов’язки фізіологічним розчином або відповідно до рекомендацій виробника.
  3. За потреби міняти пов’язки кожні один-чотири дні.
  4. При променевих опіках пов’язку можна зберігати в холодильнику та прикладати до рани холодною, щоб заспокоїти та зменшити біль.
Таким чином, усі останні дослідження підтверджують активне використання гідрогелів для перев’язування ран у більшості їх типів, оскільки їх використання призводить до гідратації та розпушення некротизованої тканини, а також поглинання помірної кількості виділень, що відшаровуються, та ексудату. Ознайомитися з різновидом гідрогелевих пов'язок та особливостями їх використання можливо в медичному маркеті ITMED.

Медичні меблі в ITMED